pondělí 21. dubna 2014

Jungmannovo náměstí

Jungmannovo náměstí roku 1911


Jste v roce 1911 a procházíte Perlovou ulicí směrem k Národní a na jejím konci se zastavíte. Nic? Žádný záchytný bod?

No tak se pořádně podívejte: úplně vlevo tak trochu nakukuje socha Josefa Jungmanna. Stojí tu od roku 1878 a u pokládání základního kamene byl František Palacký a pro spolek Svatobor jej z bronzu odlil sochař Ludvík Šimek.

Trasování Jungmannovy ulice se také nezměnilo, jen domy se odměnily, nebo o něco povyrostly.
Nároží Jungmannovy a Národní vyplňuje Thunovský palác čp. 36, který v této chvíli již patřil italské společnosti  Riunione Adriatica di Sicurtà, která ale již pomýšlela na výstavbu nového sídla. Palác Adria, který zde byl postaven podle návrhu arch. Josefa Zasche a dopracování  arch. Pavla Janáka, si zaslouží samostatný článek a vrátíme se tedy k němu co nejdříve. Původní Thunovský palác byl nejdříve dvoupodlažní, později mu bylo přistavěno další patro.

Zprava (do dnešních dní )stojí palác Porgesů z Portheimu č.p.37, někdy též Desfourský či Wimmerův a stejně jako palác vedlejší byl v historii zvýšen o jedno patro. Zajímavostí je, že v jeden z domů, které paláci předcházely, patřil rodině Brokoffů.


Na druhém nároží Jungmannovy ulice stojí dům č.p. 750. Dnes zde stojí druhý dům téže společnosti (Riunione), tentokrát z dílny Fritze Lehmanna, postavený v roce 1931.



Žádné komentáře:

Okomentovat