neděle 4. května 2014

Rašínovo nábřeží

Rašínovo nábřeží 1934


Na dnešní fotografii je většina budov, které nám vydržely do dnešních dnů. Především Jiráskův most z roku 1929 od arch. Hofmana a Mencla, z něhož je fotografie pořízena. Most měl zajímavou historii a původně se začal stavět úplně jinde, ale o tom až někdy příště.

Dům č. p 1671 stojí na nábřeží bez viditelných změn, stejně jako dům U dvou tisíc (čp. 2000), který společně s blízkým "naklonovaným" domem čp. 1980 (na snímek se nevešel) postavil roku 1905 stavební podnikatel Václav Havel, inspirovaný pařížskou architekturou. 

A konečně v plné kráse vidíte dnes už neexistující nárožní dům čp. 1981, který byl poškozen americkým bombardováním v závěru světové války (jako podobně nedaleko stojící Emauzy) a po té byl stržen. Nahradila ho stavba dalšího tehdejšího nájemníka čp. 2000 Vlada Miluniče a světoznámého architekta Franka Gehryho - snad nejznámější realizace stavby po roce 1989 – Tančícího domu.

Ještě si všimněte tehdejšího pouličního osvětlení, protože betonová část sloupu stále stojí, kovová lucerna byla nahrazena podstatně horší typizovanou. Pod nábřežím se nám začíná rýsovat dnes snad nejživější pražské korzo - náplavka





Žádné komentáře:

Okomentovat