úterý 15. dubna 2014

Senovážné náměstí

Senovážné náměstí roku 1905.


Uprostřed náměstí vidíte městskou sennou váhu a plně naložený vůz před ní. Seno, váha - Senovážné náměstí. Ale tak jednoduché to vždy nebylo. V roce 1905 se náměstí nazývalo Havlíčkovo, předtím a potom za německé okupace se jmenovalo Senovážné, pak zase Havlíčkovo, potom Soukupovo, na náměstí Maxima Gorkého si už pamatuji a od roku 1990 konečně Senovážné.

Váhu a domky kolem zvonice kostela sv. Jindřicha nahradili architekti Teodor Fischer a Josef Zasche Cukrovarnickým palácem, který v současnosti vesele chátrá

Fronta domů úplně napravo je v podstatě dodnes zachovaná, jen rohovou věžičku byste marně hledali. Stejně tak nízké domky napravo od váhy.

Jindřišská věž je nejvyšší pražskou volně stojící zvonicí (65,7m) a na tomto snímku má poměrně novou střechu, kterou jí nasadil při nákladné rekonstrukci 1879 Josef Mocker. Dnes se můžete jít do věže buď najíst (dle mého nepříliš dobře a velice draho) nebo se vyšplhat na vyhlídku, kde je umístěna zvonkohra. Nejlíp ale uděláte, když se do věže přijdete podívat vždy první středu v měsíci v pět hodin, kde pravidelně o Praze hovoří Jan Stěnička.









Žádné komentáře:

Okomentovat