středa 9. dubna 2014

Vycházka časem

Staroměstské náměstí v roce 1923

Úplně zleva je částečně zachycen dům U Kamenného zvonu č.p.65, který byl původně součástí rozlehlého středověkého paláce z první poloviny čtrnáctého století; byl jeho nárožní věží. Na fotografii dům vypadá jinak, výrazně se změnil při rekonstrukci v roce 1988, kdy byl obnoven jeho gotický vzhled.

Směrem dopravaje dalším domem Týnská škola č.p. 604, která vznikla spojením dvou domů kolem roku 1407 (mrkněte na Google Earth, při pohledu z výšky je to patrné), zdobená obrazem Nanebevzetí Panny Marie, nejspíše od Václava Vavřince Reinera. Vzhled domu se do dnešních dnů příliš nezměnil.
Posledním popisovaným objektem bude dům U Bílého jednorožce č.p. 603, který byl postaven na místě dvou románských budov, nejprve do gotické a potom renesanční podoby. V renesanci objekt získal tři štíty, které na fotografii neuvidíte, protože byly v roce 1858 odstraněny. Dnes už jsou zase na domě k vidění, protože při rekonstrukci Královské cesty r. 1987 byly štíty znovu obnoveny.

Za pozornost na snímku stojí tramvajové koleje, které vedly Celetnou ulicí přes náměstí do Pařížské ulice a byly zrušeny až 1. ledna 1960. Všimněte si ještě pěkné trafiky u paty domu č.p. 603 a parkujících dvoukoláků na náměstí.
















































Obrázek ze stránek Archivu hlavního města Prahy

Žádné komentáře:

Okomentovat