pátek 5. prosince 2014

Most císaře Františka Josefa I

Most císaře Františka Josefa I kolem roku 1900


Snímku vévodí krásný lanový most Františka Josefa I, který byl dostaven roku 1868. Jmen měl za svoji historii několik, nazýval se také Štefánikovým mostem a to dokonce hned dvakrát, před a po okupaci. Za okupace byl označen neutrálnějším jménem Leoše Janáčka. Za mocnářství se mu lidově přezdívalo most Eliščin, asi tušíte proč. Most v téhle podobě nemůžete vidět od roku 1947, kdy byl rozebrán.  Jeho nástupce už má zcela jinou konstrukci – železobetonovou.

Předpolí mostu dnes vypadá také úplně jinak. V roce 1904 zde byla provedena regulace nábřeží, což znamenalo výstavbu nábřežní zdi a také dosypání terénu. A v těchto místech se dosypávalo opravdu mohutně, rozdíl mezi starou a novou úrovní je až osm metrů. Regulace upravila i tok Vltavy, nábřeží se výrazně posunulo do jejího toku.


Nové mlýny, na snímku to je shluk budov v levé části snímku, bohužel zcela zanikly a s nimi i velice zajímavá změť ostrovů, ostrůvků a mělčin, jenž po každé velké vodě měnily svůj tvar i velikost a které se říkalo Benátky. Je to škoda, pokud by tahle oblast byla zachována, stala by se vyhledávaným turistickým cílem.


Žádné komentáře:

Okomentovat