pátek 23. května 2014

Masarykovo nábřeží

Masarykovo nábřeží před rokem 1897.


Pohled ze Slovanského ostrova na Masarykovo nábřeží. Ehm, tedy ono zde zatím jaksi nábřeží chybí. Fotka pochází z doby před rokem 1897, Národní divadlo je po požáru znovu postaveno, na nové nábřeží se ale čeká do roku 1903.

Až budete příště přecházet křižovatku na most Legií a vybavíte si komplikovanou situaci z této fotografie, možná se už nebudete divit stísněnému prostoru před Národním divadlem

Na snímku je stará lávka na Slovanský ostrov, která byla původně umístěna o pár desítek metrů severněji. Roku 19410 ji však poškodila povodeň a po té k přechodu na Slovanský ostrov sloužila dřevěná provizorní lávka. Dnešní jednooblouková lávka od architektů Jana Fischera a Vlastislava Hofmanna je z roku 1948.
Dům napravo byly obecní, tzv. Nové Lázně, které vyrostly v místech, kde dříve byli jircháři a prádelna kláštera sv. Václava a zanikly s regulací nábřeží.


Kdo raději plánky, má možnost srovnání na přiloženém plánku



neděle 4. května 2014

Rašínovo nábřeží

Rašínovo nábřeží 1934


Na dnešní fotografii je většina budov, které nám vydržely do dnešních dnů. Především Jiráskův most z roku 1929 od arch. Hofmana a Mencla, z něhož je fotografie pořízena. Most měl zajímavou historii a původně se začal stavět úplně jinde, ale o tom až někdy příště.

Dům č. p 1671 stojí na nábřeží bez viditelných změn, stejně jako dům U dvou tisíc (čp. 2000), který společně s blízkým "naklonovaným" domem čp. 1980 (na snímek se nevešel) postavil roku 1905 stavební podnikatel Václav Havel, inspirovaný pařížskou architekturou. 

A konečně v plné kráse vidíte dnes už neexistující nárožní dům čp. 1981, který byl poškozen americkým bombardováním v závěru světové války (jako podobně nedaleko stojící Emauzy) a po té byl stržen. Nahradila ho stavba dalšího tehdejšího nájemníka čp. 2000 Vlada Miluniče a světoznámého architekta Franka Gehryho - snad nejznámější realizace stavby po roce 1989 – Tančícího domu.

Ještě si všimněte tehdejšího pouličního osvětlení, protože betonová část sloupu stále stojí, kovová lucerna byla nahrazena podstatně horší typizovanou. Pod nábřežím se nám začíná rýsovat dnes snad nejživější pražské korzo - náplavka